O nagradi

Društvena inovacija razvija rješenja za goruće društvene izazove. Ona otvara prostor novim pristupima, daje inovativne odgovore i ukazuje na nove putove. Time reagira na nova društvena pitanja, a stare probleme rješava na nove načine. Akciju može pokrenuti i sama društvena skupina koja je određenim problemom pogođena, a u svakom je slučaju mora podržati i suoblikovati. Na taj način društvena inovacija stvara održiva rješenja koja i drugima mogu poslužiti kao primjer i vrelo inspiracije.

 

Definicija društvene inovacije, Unruhe Privatstiftung

SozialMarie Prize Statue

SozialMarie je nagrada za društvene inovacije kojom se svake godine odlikuje 15 izvanrednih projekata. Po natječaju u 2004., prvi je put dodijeljena 2005. godine, što je čini prvom nagradom za društvene inovacije u Europi. Osim financijske podrške u ukupnoj vrijednosti od 54.000 eura SozialMarie ponajprije služi kao javna platforma društveno inovativnim projektima iz Srednje Europe.

SozialMarie Prize Statue

Njegujući međunarodni karakter od samog početka SozialMarie uživa velik ugled u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Dodjeljuje ju Unruhe Privatstiftung tj. Privatna zaklada Unruhe (‚Nemir‘) koju su 2000. g. utemeljili Wanda Moser-Heindl i Friedrich Moser.

Odlikovanje

hrabrih

projekata

Uz inovativnost rješenja kojima se doskače raznovrsnim problemima kriterije za društvenu inovaciju ponajprije čine uspješno uključivanje različitih društvenih skupina, učinkovita provedba projekta te mogućnost prijenosa ostvarenih rješenja na druge sektore i regije. Vodeći se ovim kriterijima SozialMarie nagrađuje uspješno provedene projekte i znači vrhunsko priznanje za djelotvornu društvenu inovaciju. Cilj joj je unaprijediti širenje dobrih projektnih praksi i dati podstrek raspravi o značenju društvene inovacije.

Dodjela nagrade

Stručni žiri svake godine nominira maks. 35 projekata, među kojima bira 15 najboljih projekata koji se svakog 1. maja predstavljaju i nagrađuju na javnoj dodjeli nagrada u bečkom ORF RadioKulturhausu. Prve 3 nagrade imaju vrijednost 15 000, 10 000 i 5 000 eura, a daljnjih 12 nagrada dodjeljuje se u vrijednosti od 2 000 eura.

Aktivno mentorstvo

Pri dodjeli nagrada istaknute ličnosti iz svijeta inovacija preuzimaju aktivno mentorstvo nad projektom koji biraju među nagrađenim ili nominiranim inovacijama. Mentori/ice projekt prate ili mu pružaju podršku kroz narednu godinu.

Idi na sve mentore/ice

Audience Award

Audience Award dodjeljuje se onom nominiranom projektu koji javnost odabere putem online glasanja. Kao takav razlikuje se od nagrada koje dodjeljuje stručni žiri. Nagrađeni projekt dobiva financijska sredstva namijenjena za obrazovne svrhe.

Stručni žiri

Elisabeth Hammer

Mag.a DSAin Elisabeth Hammer

Elisabeth Hammer je voditeljica neunerhausa, udruge za pomoć beskućnicima. Po struci je sociologinja i socijalna radnica. Urednica brojnih stručnih izdanja. Redovno objavljuje tekstove na teme beskućništva. Trenutačno je i predsjednica Savezne radne zajednice za pomoć beskućnicima (BAWO – Bundesarbeitsgemeinschaft Wohnungslosenhilfe).

DI Ana Jeinić

Ana Jeinić je doktorandica na Institutu za teoriju arhitekture, znanost o umjetnosti i kulturne studije u Grazu. Studirala je arhitekturu i filozofiju u Grazu, Veneciji i Delftu. Na Tehničkom sveučilištu u Grazu istraživala je i poučavala u polju kritičkih teorija projektiranja i prostora. Kao predavačica gostovala je na Sveučilištu u Edinburghu. U svom istraživačkom radu istražuje moguću postneoliberalnu ideju projekta i inovacije.

Miro Kocur

Dr. Miroslav Kocúr, PhD

Miroslav Kocúr gdje nudi podršku mladima koji vode pedagoške, gospodarske i neprofitne projekte. Bio je prvim direktorom Dvojezične gimnazije „C. S. Lewis“ u Bratislavi. Redovito objavljuje publikacije o društveno-etičkim temama, a u suradnji sa Slovačkim radijem moderira emisiju o aktualnim društveno-kulturnim i filozofsko- religijskim temama.

Katalin Teller

Katalin Teller, PhD

Katalin Teller je docentica na Katedri za estetiku Instituta za teoriju umjetnosti i istraživanje medija Sveučilišta „Eötvös Loránd“ u Budimpešti (ELTE). Surađuje na međunarodnim i interdisciplinarnim znanstvenim projektima u polju kulturnih tehnika, migrantske književnosti, urbane povijesti i popularne kulture, primjerice pri bečkom Institutu za povijest i društvo „Ludwig Boltzmann“. Redovito prevodi tekstove iz područja kulturne teorije i kulturne povijesti, a piše i novinske tekstove.

Veronika Janyrova

Mag.a Veronika Č. Janýrová, MBA

Veronika Č. Janýrová je projektna menadžerica na Bečkom institutu za komparativne međunarodne studije (wiiw – Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche), gdje se bavi organizacijskim vođenjem međunarodnih istraživačkih konzorcija i koordinacijom istraživačkih projekata financiranih od Europske Unije. Osim toga je simultana prevoditeljica, a sudjelovala je i u brojnim produkcijama iz područja filma, umjetnosti, izdavaštva i kulture, među inim i s naglašenom austrijsko-češkom komponentom.

 
 

Koordinatorica
žirija

Petra Radeshcnig

Mag.a Petra Radeschnig

 

Petra Radeschnig je organizacijska konzultantica, trenerica i coacherica u polju sistemskih potencijala. Između 2002. i 2004. radila je u Burkini Faso u Zapadnoj Africi na njemačkim, a između 2005. i 2007. na austrijskim suradničkim razvojnim projektima. Ima iskustva kao voditeljica i menadžerica u kulturno vrlo heterogenim okruženjima.

Mentorstvo

Posebna je zadaća aktivnog mentora da odabere i kroz sljedeću godinu prati i podržava jedan od nominiranih ili nagrađenih projekata. Pri dodjeli nagrada svakog prvog maja istaknute i inspirativne ličnosti biraju projekte iz onih zemalja koje u potpunosti pripadaju području SozialMarie: Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka i Hrvatska.

Yasmin Hafedh (Yasmo)

Mentor za Austriju u 2022

Ivana Tepšić

Mentor za Hrvatsku u 2022

Andrea Tittelová

Mentor za Češku u 2022

Zsolt Bugarszki

Mentor za Mađarsku u 2022

Richard Fekete

Mentor za Slovačku u 2022

Jose Antonio Morales

Mentor u Sloveniji 2022

Raniji mentori

Open Former Patron List

Yemi A. D.

Mentor za Češku u 2021.

Adela Vinczeová

Mentor za Slovačku u 2021.

Márton Galambos

Mentor za Mađarsku u 2021.

Boris Jokić

Mentor za Hrvatsku u 2021.

Milo Tesselaar

Mentor za Austriju u 2021.

Herta Stockbauer

Mentor za Austriju u 2020.

Barbara Erős

Mentor za Mađarsku u 2020.

Dušan Ondrušek

Mentor za Slovačku u 2020.

Petr Šmíd

Mentor za Češku u 2020.

Nenad Maljković

Mentor za Hrvatsku u 2020.

János Czafrangó

Mentor za Mađarsku u 2019.

Sandra Pázmán Tordová

Mentor za Slovačku u 2019.

Petra Hubačová

Mentor za Češku Republiku u 2019.

Michael Köhlmeier

Mentor za Austriju u 2019.

Karl Amon

Patron in Austria 2018

Tomáš Jindříšek

Patron in Czech Republic 2018

Ján Orlovský

Patron in Slovakia 2018

László Ágoston

Patron in Hungary 2018

Augustin (Prince) Pallikunnel

Patron in Austria 2017

Tímea Junghaus

Patron in Hungary 2017

Lejla Abbasová

Patron in Czech Republic 2017

Iveta Radičová

Patron in Slovakia 2017

Josef Hader

Patron in Austria 2016

Zsófia Mautner

Patron in Hungary 2016

Pavel Kysilka

Patron in Czech Republic 2016

Dominik Cofalka, Christophe Gilet und Wolfgang Schreiner, Partner Mensalia

Patrons in Austria 2015

Ádám Somlai-Fischer

Patron in Hungary 2015

Zbyněk Frolík

Patron in Czech Republic 2015

Sima & Ahmad Porkar

Patrons in Austria 2014

Edit Sasvári

Patron in Hungary 2014

PhDr. Tomáš Sedláček

Patron in Czech Republic 2014

Dr. Gabriele Zuna-Kratky

Patron in Austria 2013

András Ujlaky

Patron in Hungary 2013

Táňa Fischerová

Patron in Czech Republic 2013

Susanne Schubert Lustig & Francis Lustig

Patrons in Austria 2012

Milán Gauder

Patron in Hungary 2012

Maria Rauch-Kallat

Patron in Austria 2006

Renate Brauner

Patron in Austria 2006