A díjról

A társadalmi innováció sürgető társadalmi kihívásokra kínál megoldásokat. Új megközelítésekkel, innovatív válaszokkal szolgál és új utakat mutat. A társadalmi innováció egy korábban ismeretlen társadalmi kérdésre reflektál vagy egy már ismert problémát old meg újszerű eljárással. Az új eljárás kezdeményezője valamely érintett társadalmi csoport is lehet, de minden esetben magáévá kell tegye, részt kell vennie az alkalmazásában. A társadalmi innováció ily módon fenntartható és példaértékű megoldásokkal szolgál, amelyek másokat is ösztönöznek.

 

A társadalmi innováció definíciója, Unruhe Privatstiftung

SozialMarie Prize Statue

A SozialMarie egy társadalmi innovációs díj, amely minden évben 15 kiemelkedő projektet tüntet ki. A 2004. évi első pályázati felhívásával és a díjak 2005. évi odaítélésével a SozialMarie Európa első társadalmi innovációs díja. Az összesen 54.000 euró értékű pénzbeli elismerés mellett a SozialMarie mindenekelőtt nyilvánosságot biztosít a társadalmi innovációknak Közép-Kelet-Európában.

SozialMarie Prize Statue

A kezdetektől fogva nemzetközi irányultságú SozialMarie Díj időközben nemcsak Ausztriában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban lelt otthonra, hanem immár Szlovéniában, Németországban és Lengyelországban is jól ismert. A díjat egy osztrák magánalapítvány, az Unruhe Privatstiftung hozta létre, amelyet Wanda Moser-Heindl és Friedrich Moser alapított 2000-ben.

A bátor

projektek

elismerése

Az ötlet újszerűsége mellett a SozialMarie Társadalmi Innováció Kritériumrendszere a különböző szereplők bevonására, a hatékony megvalósításra és a példaértékűségre fókuszál. A SozialMarie a sikeresen megvalósított projekteket díjazza és a hatással bíró társadalmi innovációk első osztályú minősítése. A SozialMarie célja, hogy támogassa és terjessze a példaértékű projekteket, és előmozdítsa a társadalmi innovációról folytatott párbeszédet.

Díjátadó

Az éves kiírásra beérkező összes pályázatból a szakértői zsűri max. 35 projektet jelöl a díjra, majd kiválasztja a legjobb 15 projektet, melyeket május 1-jén hirdetünk ki és ítélünk oda Bécsben, az ORF RadioKulturhausban a díjkiosztó ünnepségen. Az első három nyertes 15.000 euró, 10.000 euró és 5.000 euró díjazásban részesül, míg további 12 díjazott projektenként 2.000 eurót nyer el.

Aktív fővédnökség

Minden évben inspiráló személyiségek vállalják fel egy általuk választott jelölt vagy nyertes projekt aktív fővédnökségét a Díjátadón. A fővédnökök aktív szerepet vállalnak, a kiválasztott projektet a következő évben végigkísérik, támogatják.

Tovább a fővédnökökhöz

Audience Award

A közönségdíjat a közönség ítéli oda az egyik jelölt projektnek online szavazás alapján. A nyertes oktatási célú támogatást kap. Az Audience Award független a zsűri díjaitól.

Szakértői zsűri

Elisabeth Hammer

Mag.a DSAin Elisabeth Hammer

Elisabeth Hammer, a neunerhaus ügyvezető igazgatója, szociológus és szociális munkás. Számos szakkönyv kiadója és rendszeresen publikál a hajléktalanságról. Jelenleg a BAWO – Bundesarbeitsgemeinschaft Wohnungslosenhilfe (Hajléktalanok Segítése Szövetségi Munkacsoport) elnöke.

DI Ana Jeinić

Ana Jeinić a grázi Műszaki Egyetem Építészetelméleti, Művészet- és Kultúratudományi Intézetének PhD-hallgatója. Grazban, Velencében és Delftben építészetet és filozófiát tanult. A grazi Műszaki Egyetemen, és vendégelőadóként az Edinburgh Egyetemen a kritikus tervezés- és térelméletet tanulmányozta és oktatta. Jelen kutatásaiban a dizájn és innováció poszt-neoliberális fogalmát igyekszik feltárni.

Miro Kocur

Dr. Miroslav Kocúr, PhD

Miroslav Kocúr innovatív oktatási, üzleti és nonprofit projekteket megvalósító fiatalok támogatására összpontosít. A C.S. Lewis Kéttannyelvű Gimnázium első igazgatója volt Pozsonyban. Társadalometikai témában rendszeresen publikál és a Szlovák Közszolgálati Rádióval együttműködésben szociokulturális, vallásfilozófiai témákban egy beszélgetős műsort moderál.

Katalin Teller

Dr. habil. Katalin Teller, PhD

Teller Katalin az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Esztétika Tanszékén egyetemi docens. Kulturális technikák, migráns irodalom, várostörténet és tömegkultúra témáit kutató nemzetközi és interdiszciplináris projekteken dolgozik, legutóbb a bécsi Ludwig Boltzmann Institut for Digital History (LBIDH) számára. Folyamatos fordítási és újságírói tevékenységet végez a kultúraelmélet, kultúrtörténet területén.

Veronika Janyrova

Mag.a Veronika Č. Janýrová, MBA

Veronika Janýrová a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Kutatások Intézetének (wiiw) projektmenedzsere, ahol nemzetközi kutatási konzorciumok és EU-finanszírozott kutatási projektek koordinálásával foglalkozik. Szinkrontolmács és számos osztrák-cseh filmes, művészeti, nyomtatott és kulturális produkcióban dolgozott.

 
 

Zsűri
koordináció

Petra Radeschnig

Mag.a Petra Radeschnig

 

Petra Radeschnig üzemgazdász, szervezeti tanácsadó, tréner és coach. 2002 és 2004 között a német, majd 2005 és 2007 között az osztrák fejlesztési együttműködés keretében dolgozott Burkina Fasoban, Nyugat-Afrikában. Sok különféle kulturális kontextusban rendelkezik vezetési- és menedzsment tapasztalattal.

Fővédnök

A SozialMarie aktív fővédnökségének különleges szerepe egy aktuális jelölt vagy nyertes projekt egy éven keresztüli végigkísérése, támogatása. Minden évben inspiráló személyiségek veszik át a fővédnökséget a május 1-i díjátadón azon országokban, melyek egész területéről lehet a SozialMarie Díjra pályázni: Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Horvátország.

Yasmin Hafedh (Yasmo)

Fővédnők Ausztriában 2022

Ivana Tepšić

Fővédnők Horvátországban 2022

Andrea Tittelová

Fővédnők Csehországban 2022

Zsolt Bugarszki

Fővédnők Magyarországon 2022

Richard Fekete

Fővédnők Szlovákiában 2022

Jose Antonio Morales

Fővédnők Szlovéniában 2022

Korábbi fővédnökök

Open Former Patron List

Yemi A. D.

Fővédnők Csehországban 2021

Adela Vinczeová

Fővédnők Szlovákiában 2021

Galambos Márton

Fővédnők Magyarországon 2021

Boris Jokić

Fővédnők Horvátországban 2021

Milo Tesselaar

Fővédnők Ausztriában 2021

Herta Stockbauer

Fővédnők Ausztriában 2020

Erős Barbara

Fővédnők Magyarországon 2020

Dušan Ondrušek

Fővédnők Szlovákiában 2020

Petr Šmíd

Fővédnők Csehországban 2020

Nenad Maljković

Fővédnők Horvátországban 2020

Czafrangó János

Fővédnők Magyarországon 2019

Sandra Pázmán Tordová

Fővédnők Szlovákiában 2019

Petra Hubačová

Fővédnők Csehországban 2019

Michael Köhlmeier

Fővédnők Ausztriában 2019

Karl Amon

Fővédnők Ausztriában 2018

Tomáš Jindříšek

Fővédnők Csehországban 2018

Ján Orlovský

Fővédnők Szlovákiában 2018

Ágoston László

Fővédnők Magyarországon 2018

Augustin (Prince) Pallikunnel

Fővédnők Ausztriában 2017

Junghaus Tímea

Fővédnők Magyarországon 2017

Lejla Abbasová

Fővédnők Csehországban 2017

Iveta Radičová

Fővédnők Szlovákiában 2017

Josef Hader

Fővédnők Ausztriában 2016

Mautner Zsófia

Fővédnők Magyarországon 2016

Pavel Kysilka

Fővédnők Csehországban 2016

Dominik Cofalka, Christophe Gilet und Wolfgang Schreiner, Partner Mensalia

Fővédnők Ausztriában 2015

Somlai-Fischer Ádám

Fővédnők Magyarországon 2015

Zbyněk Frolík

Fővédnők Csehországban 2015

Sima & Ahmad Porkar

Fővédnők Ausztriában 2014

Sasvári Edit

Fővédnők Magyarországon 2014

PhDr. Tomáš Sedláček

Fővédnők Csehországban 2014

Dr. Gabriele Zuna-Kratky

Fővédnők Ausztriában 2013

Ujlaky András

Fővédnők Magyarországon 2013

Táňa Fischerová

Fővédnők Csehországban 2013

Susanne Schubert Lustig & Francis Lustig

Fővédnők Ausztriában 2012

Milán Gauder

Fővédnők Magyarországon 2012

Maria Rauch-Kallat

Fővédnők Ausztriában 2006

Renate Brauner

Fővédnők Ausztriában 2006