HírösNagyi szolgáltatás

Jelölt 2022

Ország: Magyarország

Régió: Bács-Kiskun

Szektor: Közszféra

Tevékenységi területek: Szemléletformálás, Család, Mentális egészség

Projektgazda szervezet: Hírös Agóra Nonprofit Kft., CédrusNet Kecskemét Program (Hírös Agóra Cultural and Youth Center Nonprofit Liability Company, CédrusNet Kecskemét Program)

Felelős személy: Molnár Szilárd

Honlap: Tovább a honlapra

Kihívás

Egyre több szenior áll rendelkezésre, akiknek tudását hasznosítani kell a munkaerőpiacon. A város iparosodása következtében rengeteg olyan fiatal költözik a városba, akik nem hozzák magukkal a szülőket. Számukra nincs olyan nagyszülői segítség, akit igénybe vehetnének a munkavállalás mellett a gyerekfelügyeletben, családsegítésben. 

Ötlet

Találnunk kellett olyan új „szakmát”, ami ezt a két területet lefedi. A HírösNagyik olyan tevékenységet folytatnak, mellyel tehermentesítik, segítik a fiatalabb generációt, részt vesznek a családok életében. A kiegészítő jövedelemen túli hasznok, hogy a Nagyik fenntartják a szociális kapcsolathálójukat, megőrizik szellemi frisségüket. 

Szereplők

A szolgáltatást a családok és az intézmények felé a CédrusNet Kecskemét Program HírösNagyi képzését elvégzett, nyugdíjas korú nők adják. Az igénybevevők irodánk diszpécseréhez fordulhatnak a kérésükkel, ahol kollégánk összehozza az adatbázisunkban szereplő Nagyit a családokkal, intézményekkel, segíti a beosztás, a helyettesítés megszervezését. 

Hatás

Az eddig végzett 60 fő HírösNagyi folyamatosan tud munkát vállalni. A Nagyik már nem csak gyermekes családoknál vállalnak feladatot, hanem városi intézmények is igénybe veszik a szolgáltatásaikat. Rengeteg önkéntes munkát is vállalnak fesztiválokon, rendezvényeken. Jelenleg az ukrán menekült gyerekeknek szerveznek felügyeletet. 

Átemelhetőség

A projekt teljes egészében átemelhető olyan gazdaságilag fejlődő, 20 ezer főnél nagyobb városokba, ahol adottak bizonyos intézményi infrastuktúrális feltételek, a településen vannak olyan vállalatok, hivatalok, szervezetek, ahol a HírösNagyi szolgáltatásnak helyet tudnak adni és a város lakosságszáma feltételezi a szolgáltatás kihasználását.