SignCoders

Projektgazda szervezet: SignCoders

Felelős személy: Károlyi Antal

2023

Jelölt

HU

Üzleti magánszektor

Miről szól a projekt?

A SignCoders társadalmi célú startup, ahol fogyatékossággal élők számára teremtünk digitális karrier lehetőséget. Jelenleg elsősorban hallássérültek akadálymentes foglalkoztatására fókuszálunk. A digitális szakmákban a megváltozott munkaképességű személyek alulreprezentáltak. Számukra a társadalom főleg alacsony képzettséget igénylő lehetőségeket kínál. Ezen a helyzeten változtatunk az érintettek képzésével és foglalkoztatásával. A koncepciónk világszinten is egyedinek számít. A társadalmi innováció lényege az a szemlélet, hogy kinyitjuk az ajtót a hallássérült közösség tehetségei előtt.

Kihívás

A kihívást a hallássérültek alulreprezentáltsága jelenti az IT munkaerőpiacon, miközben nagy a kereslet képzett munkaerő iránt. A munkáltatók gyakran nincsenek tisztában a közösség sajátos igényeivel, és nem törődnek az akadálymentesítéssel. Sok siket számára nehézséget jelent az alacsonyabb iskolai végzettség. Célunk, hogy áthidaljuk a szakadékot.

Ötlet

Megoldásként létrehoztuk a SignCoders nevű digitális ügynökséget, amely tesztlaboratóriumként működik. Célunk, hogy a kommunikációs akadályokat lebontva inspiráló munkahelyet teremtsünk. A forprofit cégformával hangsúlyozzuk, hogy a piaci versenyben helytállunk. Foglalkoztatási modellünk fenntartható, skálázható, és jó gyakorlatként másolható.

Szereplők

Munkatársaink a főszereplők, akik számára a SignCoders egyedülálló lehetőséget jelent. A magyar jelnyelv használata alap a cégnél. A munkatársak számára nagy sikerélmény az élvezetes és színvonalas megbízások teljesítése. Ezért lelkesek, elkötelezettek, és magukénak érzik a szervezetet. Egyértelmű, hogy a cég van értük, és nem fordítva.

Hatás

Az elsődleges hatás az érintettek foglalkoztatása. További értéket teremt a projekt láthatósága a siket közösség számára. Munkánkkal megmutatjuk, hogy olyan szakmák is elérhetők, amik ma még nem számítanak megközelíthetőnek. Ezen túlmenően nagy hangsúlyt fektetünk a többségi társadalom szemléletformálására, hogy minél több befogadó munkaadó legyen.

Átemelhetőség

Külföldre könnyen kiterjeszthető a modell, vannak is európai franchise terveink. Az európai jelnyelvek hasonlósága szupererő, a magyar és az osztrák jelnyelv például közeli rokonok. A módszertanunk más alulreprezentált csoportban is működik. A fő hozzávalók a képzés, az érintettek méltósággal kezelése és a többségi társadalom szemléletformálása.